Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، اهمیت آموزش و پرورش در سازندگی آینده کشور غیرقابل انکار است. در نتیجه بررسی مشکلات و چالش‌های این حوزه نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و باید مورد توجه مسئولان، سیاست گذاران و کارشناسان قرار گیرد.

طرح تغییرات کنکور ۱۴۰۲ پس از رفت و برگشت‌های بسیار بین شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، به تصویب این شورا رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تغییراتی که موجی از نگرانی‌ها، انتقادات، حمایت‌ها و واکنش‌ها را در پی داشت. 

در این راستا، نشست «بررسی طرح تغیرات کنکور ۱۴۰۲» با حضور محمد رمضانی معاون گفتمان‌سازی و مطالبه‌گری بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان و حمید رفیعی عضو شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی و جانشین اسبق مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان در ایسکانیوز برگزار شد.

رمضانی در این نشست بیان می‌کند که تغییرات کنکور ۱۴۰۲ به نفع فرزندان خانواده‌های پولدار بوده و این تاثیر سوابق تحصیلی در طولانی مدت منجر به جداسازی مدارس و گسترش بی‌عدالتی آموزشی در کشور خواهد شد.

به عقیده شما هم اکنون حوزه آموزش و پرورش کشور با چه مشکلات و آسیب‌هایی مواجه بوده  و تهدید کمبود نیروی انسانی یا همان معلم تا چه میزان جدی است؟ 

در حال حاضر وزارت آموزش و پرورش و نظام تعلیم و تربیت درگیر چند چالش اساسی و جدی است. این چالش‌ها شامل موضوعاتی مانند کمبود معلم در کلاس‌های درس، راه‌های جذب و نحوه تامین نیروی انسانی، طرح رتبه‌بندی معلمان، مصوبه اخیر درباره تغییرات کنکور ۱۴۰۲ در شورای عالی انقلاب فرهنگی و خصوصی سازی مدارس می‌شود.

بر اساس آمارهای موجود و نظر برخی کارشناسان، آموزش و پرورش تا سال ۱۴۰۶ با کمبود حدود ۵۰۰ هزار معلم مواجه خواهد شد. اگر این کمبود نیروی انسانی با جایگزینی معلمان متخصص و تحول آفرین جبران شود، می‌توان به تحول بنیادی در عرصه آموزش و پرورش امید داشت. اگر تامین این نیروها با بی تدبیری و بدون برنامه ریزی همراه باشد، نظام تعلیم و تربیت باید به مدت ۳۰ سال تاوان این ناکارآمدی را بدهد.

در حال حاضر برنامه ریزی کارآمد، طولانی مدت و مدون برای تامین نیروی انسانی در این وزارتخانه وجود ندارد، این موضوع را می‌توان از صحبت‌های ضد و نقیض وزیر آموزش و پرورش متوجه شد. به عنوان مثال در چند روز اخیر مسئول مرکز منابع تامین نیروی انسانی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده بود که تا سال آینده حدود ۵۰ هزار معلم از طریق دانشگاه فرهنگیان جذب می‌شود؛ اما این رقم در مصاحبه بعدی یکباره به ۲۵ هزار نفر کاهش یافت. این یعنی نبود برنامه ریزی و سیاست کلی در این وزارتخانه.

نبود برنامه مناسب برای تامین نیروی انسانی باعث شده است تا مدارس به قانون تعیین تکلیف نیروهای حق التدریس که سال ۸۸ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده، روی بیاورند. این موضوع برخلاف قانون جذب معلمان  که سال گذشته توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده؛ است. بنابراین شاهد هستیم که اختلاف نظرهای بسیاری بین مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی وجود دارد.

تمام این چالش‌ها در حالی رو به گسترش است که مردم به اصلاحات، ایجاد تغییر و تحول توسط دولت سیزدهم بسیار امیدوار بودند؛ اما متاسفانه این امر در حوزه آموزش و پرورش محقق نشده است. به عنوان مثال به نظر می‌رسد، اراده جدی برای حل معضل کمبود معلم بین مسئولان وجود ندارد.

دانشگاه فرهنگیان با مشکلات اولیه ساختاری و بودجه‌ای مواجبه بوده که با وجود برخی اصلاحات، هنوز برطرف نشده‌ است.

هم اکنون سیاست‌ها، اسناد بالا دستی و ایده‌های بسیاری مناسب و خلاقانه‌ای درباره آموزش و پرورش وجود دارد؛ اما انگار هیچ انگیزه‌ای نزد مسئولان برای پیاده سازی آنها وجود ندارد.

از سوی دیگر، تربیت نیروی انسانی یعنی معلمان نیز اهمیت ویژه‌ای دارد. دانشگاه فرهنگیان با روی کار آمدن دولت جدید و انجام برخی اصلاحات اولیه همچنان در امر تعلیم و مهارت افزایی دانشجومعلمان چالش‌های اولیه ساختاری و بودجه‌ای دارد. بنابراین اگر این مشکلات برطرف نشود، به چشم انداز و اهداف در نظر گرفته شده برای نظام تعلیم و تربیت و آموزش معلمان تحول خواه و تحول آفرین نخواهیم رسید. 

قبولی در رشته‌های پزشکی؛ سعادتمندی یا باور اشتباه

آیا مشکلات کنکور با تصویب و اجرای طرح تغییرات کنکور ۱۴۰۲ در شورای عالی انقلاب فرهنگی حل خواهد شد؟  ارزیابی شما از سیاست گذاری در حوزه آموزش عالی چگونه است؟

طرحی در چند روز گذشته درباره تغییرات کنکور ۱۴۰۲ در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید با حواشی و مخالفت‌های بسیاری مواجه شد. این در حالی بود که اختلاف نظرهای بسیاری در این باره بین دولت، مجلس و این شورا وجود داشت.

تغییرات کنکور ۱۴۰۲ در مرحله اول استرس و نگرانی  را بین دانش آموزان و خانواده‌های آنان ایجاد کرده است؛ چرا که در حال حاضر دانش آموزان درباره نظام ارزشیابی سال آینده هیچ‌گونه اطلاعات دقیقی ندارند و نمی‌دانند که قرار است چگونه عملکرد آنان در کنکور یا دوران تحصیل در مدرسه ارزیابی شود یا مورد استفاده قرار بگیرد.

همچنین تداخل سیاست گذاری بین شورای عالی انقلاب فرهنگی، مجلس شورای اسلامی و دولت باعث شده تا ابهامات بسیاری درباره نحوه برگزاری کنکور و محاسبه سوابق تحصیلی مطرح شود. بر اساس قوانین موجود، مرکز سنجش بنا به ابلاغ نهاد ریاست جمهوری باید این مصوبه را اجرا کند؛ اما تا کنون هیچ توضیحی در این خصوص به افکار عمومی نداده است. در این راستا نیز نکته اصلی این است که آیا محاسبه سوابق تحصیلی به برقراری عدالت آموزشی کمک خواهد کرد.

این در حالی است که این مصوبه بیشتر شبیه اصلاحات آموزشی بوده که کمک چندانی به گسترش عدالت آموزشی در جامعه نخواهد کرد. همچنین وزارت آموزش و پرورش فاقد نظام عادلانه پرداخت هماهنگ است. به این معنا که رشته‌های پرطرفدار مانند پزشکی و پیراپزشکی هنوز مورد توجه داوطلبان است، بدون اینکه برای آنان تفهیم شود که الزاما قبولی در این رشته‌ها، شغل و اقتصاد آنها در آینده را تامین نخواهد کرد. حال اگر نظام پرداخت درست نشود و انتخاب و تمایل دانش آموزان به سمت رشته‌های پرطرفدار تعدیل نشود، هیچ گاه عدالت برقرار نخواهد شد.

 این مصوبه باعث شده تا موسسات کنکوری که قبلا در روش‌های تست زنی تمرکز و فعالیت داشتند، اکنون برای آموزش شیوه‌های جدید پاسخ‌های تشریحی سرمایه گذاری دارند.

محاسبه سوابق تحصیلی در کنکور فقط باعث تغییر نام موسسات کنکوری به موسسه‌هایی برای امتحانات نهایی خواهد شد.در چنین شرایطی بازهم رقابت و استرس بین دانش آموزان وجود دارد. این طرح صرفا صورت مسئله را پاک کرده و آسیب‌های جدی برای نظام آموزشی در پی دارد.

کنکور تنها معضل آموزشی نیست بلکه چالشی اجتماعی بوده که ریشه در باروهای نادرست افرد برای کسب درآمد در آینده دارد.

 تا زمانی که خانواده‌ها و دانش آموزان تصور کنند که با تحصیل در رشته‌های پزشکی به سعادت دنیوی خواهند رسید و همچنان این رقابت شدید وجود دارد؛ حتی اگر دیگر کنکور برگزار نشود و روش‌های دیگری برای ورود به دانشگاه‌ها جایگزین شود.

شما موافق محاسبه سوابق تحصیلی در کنکور هستید؟ تاثیر معدل در کنکور را در کاهش استرس و رقابت ناسالم بین داوطلبان موثر می‌دانید؟

من موافق مصوبه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره تغییرات کنکور ۱۴۰۲ نیستم چرا که معتقدم، این تغییرات کمکی به بهبود نظام آموزشی کشور نخواهد کرد و چالش‌ها پیرامون کنکور باقی خواهند ماند و چه بسا این چالش‌ها بیشتر شود.

کنکور تنها معضلی آموزشی نیست بلکه موضوعی اجتماعی بوده که ریشه در باورهای نادرست افراد دارد، آنان گمان می‌کنند به واسطه انتخاب رشته‌های پرطرفدار مانند پزشکی و تحصیل دانشگاهی می‌توانند در آینده درآمد بیشتری داشته باشند. بنابراین در مرحله اول، باید این نگرش اصلاح شده و در گام دوم تاثیر سوابق تحصیلی به درستی امتیاز دهی شود. البته من موافق برگزاری تعداد دفعات بیش از یک‌بار کنکور در سال هستم؛ چراکه اینکه تمام زحمات چند ساله دانش آموزان در یک آزمون مورد سنجش قرار بگیرد، کاملا نادرست بوده و برگزاری چند آزمون در سال راه حل بهتری است. 

سیاست‌گذاری مسئولان آموزش عالی فقط برای دانش‌آموزان پولدار!

احتساب سوابق تحصیلی در کنکور موجب می‌شود که مدارس و نوع آنها مانند دولتی، نیمه دولتی یا خصوصی و غیر انتفاعی نزد خانواده‌ها اهمیت ویژه‌ای به خود بگیرد. به عقید شما  این موضوع منجر به بی‌عدالتی بین قشر ضعیف و کم برخوردار و متمول جامعه خواهد شد؟  

 طرح تغییرات کنکور ۱۴۰۲ چالش‌های اجرایی بسیاری دارد که ظاهرا از دید مسئولان پنهان مانده است. به عنوان مثال در نظر گرفتن سوابق تحصیلی و معدل در کنکور باعث می‌شود تا امنیت سوالات امتحانات نهایی دوران متوسط دوم اهمیت خاصی پیدا کند. در حالی که به عقیده من، در حال حاضر ضریب امنیت سوالات چه در کنکور و چه امتحانات نهایی چندان بالا نیست و هر سال در این خصوص نیز حواشی و اعتراضاتی بسیاری از سوی دانش آموزان و داوطلبان مطرح می‌شود.

بنابراین اگر دولت یا به طور مشخص وزارت آموزش و پرورش نتوانند امنیت سوالات امتحانات نهایی را تامین کنند، بی‌عدالتی آموزشی در جامعه گسترش محسوسی خواهد داشت. در نتیجه این بی‌عدالتی، گسل و شکاف طبقاتی بین دانش آموزان و داوطلبان را گسترش روز افزون می‌دهد.

همچنین مسئولان در مصوبه تغییرات کنکور ۱۴۰۲ به قشر مستضعف و دانش آموزان مناطق محروم توجهی نداشتند و ظاهرا تصمیمات و سیاستگذاری در حوزه آموزش و پرورش یا آموزش عالی تنها برای قشر خاص و متمول صورت می‌گیرد.

انتهای پیام/

مریم شمسایی نیا کد خبر: 1148684 برچسب‌ها کنکور

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: کنکور شورای عالی انقلاب فرهنگی تغییرات کنکور ۱۴۰۲ محاسبه سوابق تحصیلی وزارت آموزش و پرورش تامین نیروی انسانی دانشگاه فرهنگیان سوابق تحصیلی امتحانات نهایی دانش آموزان حال حاضر حوزه آموزش خانواده ها بی عدالتی خواهد شد رشته ها چالش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۴۸۲۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باید عدالت آموزشی در استان زنجان برقرار شود

استاندار زنجان با اشاره به اینکه تنوع محتواها و توسعه مدارس زیاد شده است، گفت:باید عدالت آموزشی در استان زنجان برقرار شود.

به گزارش‬ خبرگزاری‬ ایمنا از‬ زنجان، ‬ محسن‬ افشارچی، ‬ امروز_‬ دوشنبه‬ هفدهم‬ اردیبهشت-‬ ‬ در برنامه متمرکز هفته گرامیداشت مقام معلم با بیان اینکه یکی از مشکلاتی که باید روی آن متمرکز بشویم، بحث آسیب‌های اجتماعی است، اظهار کرد: سهم آموزش ‏و پرورش و مدارس در پیشگیری و درمان آسیب‌های اجتماعی در کشور بیشتر است، به شرطی که روی آموزش و پرورش به درستی سرمایه‌گذاری شود.

وی حوزه آموزش و هم حوزه پرورش را مهم دانست و افزود: متأسفانه سال‌های گذشته به آن اندازه که باید به پرورش پرداخته می‌شد، پرداخته نشده است.

استاندار زنجان با اشاره به اینکه تنوع محتواها و توسعه مدارس زیاد شده است، گفت: در این راستا می‌طلبد که ما هم نسبت به مسائل پرورشی در کنار آموزش متفاوت کار کنیم.

افشارچی با بیان اینکه استان زنجان در اکثر شاخص‌ها نسبت به استان‌های دیگر رتبه زیر ۱۰ را دارد، افزود: ما به عدالت آموزشی در استان باید تمرکز کنیم، مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان دارای استعدادهای برتری هستند، منتهی باید روی مدارس عادی سرمایه‌گذاری کنیم و اصلی‌ترین وظیفه شما این است که سطح دانش‌آموزان مدارس عادی را هم بالا ببرید.

استاندار زنجان تاکید کرد: در تابستان سال‌جاری باید تمرکزمان روی مسائل پرورشی باشد و در این راستا اگر اعتباراتی لازم باشد، در اختیار شما می‌گذاریم.

وی با بیان اینکه شریف‌ترین قشر جامعه ما معلمان ما هستند، افزود: هیچ شغلی مثل معلمی نیست و چرا که معلم‌های هر سال با یک استعداد و با یک اخلاق متفاوت روبه‌رو می‌شوند که این خودش به تنهایی یک انگیزه برای ادامه کار است.

کد خبر 751117

دیگر خبرها

  • زمان انتشار نتایج اولیه کنکور ارشد و معرفی شدگان دکتری اعلام شد
  • باید از دالان کنکور به اشتغال دست پیدا کنیم
  • سوالات مهم داوطلبان کنکور درباره سابقه‌ تحصیلی و ترمیم نمره + پاسخ
  • گرایش جوانان به رشته های علوم پایه و فنی مهندسی در حال کاهش است
  • بیشترین مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در دوره اخیر برای آموزش و پرورش بوده است
  • استان بوشهر رتبه ۱۳ کشور در کنکور سراسری را دارد
  • آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی 10 و 11 خرداد ماه در سراسر کشور برگزار می‌شود
  • مخبردزفولی نماینده شورای عالی انقلاب فرهنگی در دانشگاه آزاد شد
  • باید عدالت آموزشی در استان زنجان برقرار شود
  • نمایندگان شورا در وزارتین علوم، بهداشت و دانشگاه آزاد تعیین شدند